CEDREN nyheter

Fruktbart forskerbesøk fra Sveits

Published on: 10. november 2014

Forskerne i CEDREN-prosjektet HydroBalance hadde forrige uke en gjesteforsker på besøk fra Sveits. Ulike tilnærminger til samme spørsmål ga fruktbare diskusjoner og godt grunnlag for videre samarbeid.

Fruktbart forskerbesøk fra Sveits
Forrige uke hadde Antti Eloranta (t.v) og andre CEDREN-forskere i HydroBalance besøk av tyske Philipp Hirsch (t.h.). Han arbeider med mange av de samme problemstillingene i Sveits, men med en annen tilnærming.

-    Forskningen i HydroBalance komplimenterer godt forskningen jeg driver med. Vi driver mye med eksperimenter, mens dere gjør mer feltundersøkelser.

Det sier Philipp Hirsch fra University of Basel i Sveits. Han tok turen til Trondheim for å diskutere forskningen sin med CEDREN-forskere og delta på en todagers workshop i regi av HydroBalance.

-    Når en drar på konferanser er det ofte pausene det kommer mest ut av, det er da en får mulighet til å diskutere forskningen sin med andre innen samme fagfelt, smiler Hirsch. Forrige uke satte han derfor av flere dager til å snakke med forskere.

 

Hvordan blir fisk og andre dyr i vannkraftmagasinene påvirket?

Hirsch forsker på hvordan endringer i vannivået i kraftmagasiner påvirker bunnlevende virvelløse dyr og veksten av snegler og fisk, ved bruk av eksperimenter og hydro-økonomiske modeller. To av CEDREN-forskerne han har besøkt denne uka, Ingeborg Palm Helland og Antti Eloranta, ser også på effekten av vannkraftregulering på fisk i magasinene, basert på feltdata. Nettopp det at de har litt forskjellig angrepsvinkel til de samme spørsmålene har ført til mange fruktbare diskusjoner i løpet av uka, i følge Hirsch, som nå ser for seg mer samarbeid med CEDREN-forskerne framover.

 

Tverrfaglig fokus

Hirsch trekker fram det tverrfaglige samarbeidet i CEDREN. Selv underviser han masterstudenter i «Master of sustainable development» ved Research Center for Sustainable Energy and Water Supply (FoNEW) i Basel. Det er et fullt ut tverrfaglig stadium, med professorer fra samfunnsfag, økonomi og biologi. Forskningssenteret er delvis finansiert av vannkraftbransjen selv, i likhet med CEDREN.

Torsdag ble han tatt med på omvisning i det hydrauliske laboratoriet ved Institutt for vann- og miljøteknikk ved NTNU, og diskuterte forskningen sin med CEDREN-forskere ved NTNU som jobber mer med de fysiske og teknologiske aspektene av vannkraft.

Foto: Philipp Hirsch studerer en av de mange fysiske modellene
som er bygd opp i laboratoriet. Flere bilder i slutten av saken.

 

Workshop om fisk i magasiner

HydroBalance-workshopen i starten av uka hadde et generelt fokus på tematikken fisk i kraftmagasiner.

-    Vi diskuterte hva vi vet, hva vi ikke vet og hva som kan være interessante prosjekter i framtiden, sier Ingeborg Palm Helland.

Hirsch holdt en presentasjon om den tilnærmingen de bruker i Sveits.

-    Jeg hadde i utgangspunktet tenkt at mye ville være likt når det gjelder vannkraft i Sveits og Norge. Men det viste seg at mye annerledes. Blant annet er det vanskeligere å få tillatelser til å gjøre undersøkelser i Sveitsiske magasiner, og forskerne har problemer med å få tak i data. I Norge har vi tilgang til vannstandsdata fra NVE og derfor kan vi gjøre bedre analyser, sier Helland.


Økt fokus på vannkraft i Sveits

Hirsch forteller at i Sveits er det mye fokus på vannkraft for tiden på grunn av utfasing av atomkraft. «Energihullet» etter atomkraft skal fylles med fornybar energi. De sveitsiske elvene er allerede i stor grad regulerte, men det er mye fokus på vannkraft som balansekraft og på pumpekraftverk.

Også i Norge er det økende fokus på vannkraft, blant annet som et resultat av det økende behovet for å balansere behov og produksjon i et Europeisk energisystem bestående av stadig mer variable energikilder, som vindkraft. Dette vil føre til endrete driftsmønster, med hyppigere endringer i vannstand både i elver og i magasiner. Det er derfor nødvendig med mer forskning på hvordan dette påvirker økosystemene, og på om en kan finne driftsmønstre ivaretar stor kraftproduksjon med mindre negative effekter på livet i vann.

Med 3300 m2 laboratorium å boltre seg på, har CEDREN-forskerne ved NTNU gode muligheter til å kombinere feltundersøkelser og modellering med avanserte laboratorieeksperimenter.

 

Jochen Aberle viser Philipp Hirsch, CEDREN-forsker Antti Eloranta og Hege Brende, begge fra NINA, rundt i det hydrauliske laboratoriet ved Institutt for vann- og miljøteknikk ved NTNU.

 

Samtale mellom noen av CEDREN-forskerne ved Institutt for vann- og miljøteknikk ved NTNU og Philipp Hirsch.

Print

Nyhetsarkiv

Archive