Kabler gir vinn-vinn

 Publisert 22.08.2017

Er strømkabler til utlandet en god eller dårlig idé? Atle Harby, seniorforsker ved SINTEF Energi og Magnus Korpås, professor ved NTNU elkraftteknikk svarer i dette innlegget i Dagens næringsliv Helge Aasen, administrerende direktør i Elkem og styreleder i Norsk Industri og Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Helge Aasen og Stein Lier-Hansen hevder i innlegget «Vekst her foran nye kraftkabler» i DN 16. august at nye strømkabler til utlandet vil gi høyere strømpriser. Hvis vi sammenligner med dagens svært lave nivå, stemmer det nok at prisene kan øke med cirka fem øre per kilowattime. Det blir omtrent på samme nivå som prisene var i perioden 2006–2014.

De lave prisene vi har i dag skyldes blant annet overproduksjon i Norden, stor produksjon av vind- og solkraft i Europa og meget lave kvotepriser for klimagassutslipp. I fremtiden kan dette endres, men det avhenger av mange andre faktorer enn bare strømkabler til utlandet.

Mye mer energi fra vind og sol må tas i bruk for at EUs målsetning om karbonfritt energisystem skal nås. Siden strøm fra vind og sol må produseres når vinden blåser og solen skinner, gir det et stort behov for å lagre energi over korte perioder – sekunder og minutter – og lange perioder – flere dager og uker. Europa vil være avhengig av mange løsninger for å klare dette. Norge har store vannmagasiner som i dag brukes til å lagre vann fra sommer og høst til neste vinter.

Forskning har vist at bruk av eksisterende magasiner på en annen måte med økt effekt og pumpekraft i dagens kraftverk, kan bidra med deler av løsningen for Europa. For å realisere det må vi ha flere strømforbindelser til utlandet. Det kan gi vinn-vinn for både Norge og Europa, og det er plass til god verdiskaping både innen kraftsektoren og industri.

Atle Harby, seniorforsker ved SINTEF Energi og Magnus Korpås, professor ved NTNU elkraftteknikk

Latest news

Water reservoirs save lives and create value

21 Mar 2017

While there is considerable opposition to dams and reservoirs in the Western world, reservoirs buil... Read More..


Environmental design in three minutes

8 Dec 2016

The concept of environmental design in regulated salmon rivers describes how to evaluate, develop a... Read More..


Three new policy briefs from the HydroBalance research project

25 Nov 2016

CEDREN has issued three policy briefs that synthesize findings of the HydroBalance research project... Read More..


HydroBalance User Meeting 2016

7 Jul 2016

HydroBalance user partners are invited to the third annual user meeting in Trondheim 13th - 14th Se... Read More..


Microgrids to electrify remote off grid areas

2 Jul 2016

Can microgrids be a way to electrify remote off grid areas? An EEA-funded project with Norwegian an... Read More..