Vannkraftdesign for framtida - HydroPEAK

Tinfos vannkraftverk. Vannkraftmagasiner i Norge representerer et stort potensial for et framtidig europeisk kraftsystem. Foto: © Ånund Killingtveit, NTNU
Hovedmålet med dette prosjektet har vært å studere hvordan det norske vannkraftsystemet kan utvikles og brukes optimalt i et framtidig europeisk kraftsystem med stadig økende innslag av ikke-regulerbar fornybar kraft. Vi har sett på samspillet mellom det norske, nordiske og europeiske kraftsystemet, og hvilke utfordringer vannkraftsystemet vil kunne møte i tiden fram mot 2050. Men vi har også sett på nye muligheter, for eksempel å bruke det norske vannkraftsystemet for å balansere et økende innslag av vind- og solkraft i Europa.
Det er særlig forventningen om utbygging av vindkraft, både på land og til havs, som kan medføre behov for endringer i driftsmønsteret i norske vannkraftverk. Mye av variasjonen i produksjonen i vindkraftverk kan om ønskelig balanseres med norsk vannkraft, noe som igjen vil medføre en mye mer variabel drift, med hyppigere endringer i vannføring og vannstand i vannveier og kraftverk, men også i noen tilfelle i elver, innsjøer og fjorder.
I HydroPEAK har vi særlig fokusert på hvilke fysiske virkninger en slik økt variabilitet kan medføre, og hvilke tiltak som kan bli nødvendige for å motvirke problemer eller skader. Vi har utviklet bedre beregningsmodeller og dimensjoneringskriterier for vannveier og tekniske komponenter i vannkraftsystemet, for eksempel sandfang, svingesjakt og turbiner. I prosjektet har vi også utviklet ny kunnskap og modeller som hjelper til med å forstå og beregne hvordan isforhold i vassdrag og erosjon i elver og magasin påvirkes, og hvilke endringer som kan tillates uten å skape uheldige virkninger. Dette gir verdifull informasjon til de som i neste omgang skal vurdere virkning på økosystemene i vassdragene. Prosjektet har ført til en betydelig oppgradering av laboratorier og instrumentpark, slik at vi nå har laboratorier som er attraktive for forskere også langt utenfor Norges grenser.
Det er nær kobling til CEDREN-prosjektet EnviPEAK.
Mer informasjon om HydroPEAK
Brukermøte 2010