Kabler gir vinn-vinn

 Publisert 22.08.2017

Er strømkabler til utlandet en god eller dårlig idé? Atle Harby, seniorforsker ved SINTEF Energi og Magnus Korpås, professor ved NTNU elkraftteknikk svarer i dette innlegget i Dagens næringsliv Helge Aasen, administrerende direktør i Elkem og styreleder i Norsk Industri og Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Helge Aasen og Stein Lier-Hansen hevder i innlegget «Vekst her foran nye kraftkabler» i DN 16. august at nye strømkabler til utlandet vil gi høyere strømpriser. Hvis vi sammenligner med dagens svært lave nivå, stemmer det nok at prisene kan øke med cirka fem øre per kilowattime. Det blir omtrent på samme nivå som prisene var i perioden 2006–2014.

De lave prisene vi har i dag skyldes blant annet overproduksjon i Norden, stor produksjon av vind- og solkraft i Europa og meget lave kvotepriser for klimagassutslipp. I fremtiden kan dette endres, men det avhenger av mange andre faktorer enn bare strømkabler til utlandet.

Mye mer energi fra vind og sol må tas i bruk for at EUs målsetning om karbonfritt energisystem skal nås. Siden strøm fra vind og sol må produseres når vinden blåser og solen skinner, gir det et stort behov for å lagre energi over korte perioder – sekunder og minutter – og lange perioder – flere dager og uker. Europa vil være avhengig av mange løsninger for å klare dette. Norge har store vannmagasiner som i dag brukes til å lagre vann fra sommer og høst til neste vinter.

Forskning har vist at bruk av eksisterende magasiner på en annen måte med økt effekt og pumpekraft i dagens kraftverk, kan bidra med deler av løsningen for Europa. For å realisere det må vi ha flere strømforbindelser til utlandet. Det kan gi vinn-vinn for både Norge og Europa, og det er plass til god verdiskaping både innen kraftsektoren og industri.

Atle Harby, seniorforsker ved SINTEF Energi og Magnus Korpås, professor ved NTNU elkraftteknikk

Siste nytt

Sosio-økonomiske indikatorer for nyttevurdering i regulerte vassdrag

23 nov 2018

En ny oppsummering fra prosjektet SusWater bidrar til å finne gode indikatorer som grunnlag for nyt... Read More..


This is how Norway can become Europe’s battery

13 aug 2018

A new roadmap shows how Norway can function as Europe’s blue-green battery, using the flexibility o... Read More..


CEDREN delte kunnskap om balansekraft, kabler og effektkjøring

16 mar 2018

Tirsdag arrangerte CEDREN et seminar for å prøve å oppklare noen misforståelser i debatten om effek... Read More..


Nye publikasjoner fra SusWater

22 jan 2018

To nye policy brief og en ny rapport fra SusWater tar for seg metoder for nyttevurdering av interes... Read More..


Miljødesignhåndboka på kinesisk

3 jan 2018

CEDRENs forskere er stolte av å kunne presentere «Håndbok for miljødesign i regulerte laksevassdrag... Read More..