CEDREN nyheter

FutureHydro – workshop og besøk i Kina

Published on: 16. November 2015

Reisebrev fra Kina: CEDREN holdt nylig to workshoper i Kina om vannkraftplanlegging. Disse er de siste i en rekke FutureHydro-arrangementer med kunnskapsutveksling mellom Norge og Kina som mål.

FutureHydro – workshop og besøk i Kina
Besøk hos selskapet Three Gorges, vi tar en modell av prosjektet i øyensyn. Den er kinas største modell, på størrelse med en lekeplass. Foto: Kari Dalen

12.-19.oktober 2015

12.oktober reiste seks forskere fra Norge til Beijing for den avsluttende workshopen i FutureHydro-prosjektet. Programmet var tettpakket, og vi gikk rett fra nattflyet fra Amsterdam til et ambisiøst heldagsseminar på Tsinghua University. Med tilstrekkelig mengde kaffe, interessante presentasjoner og diskusjoner, og så litt mer kaffe, kom det nyankomne teamet seg gjennom dagen og til banketten som professor Ma Jiming arrangerte.

Til sammen tilbrakte vi tre dager på Tsinghua, og alle dagene var fylt med interessante presentasjoner fra både de norske (CEDREN, CSDI) og kinesiske prosjektpartnerne (Tsinghua, IWHR). Vi fikk til og med en lynomvisning på universitetet, med en imponerende mengde både severdigheter og gruppebilder i løpet av et kort tidsrom.

Bildecollage fra turen. Foto.

Interessante diskusjoner både på dagen og på kvelden på banketten. Hurtigturisme på Tsinghua University etter workshopen. Foto: Kari Dalen.

Fra Beijing reiste vi med tog til Zhengzhou, en «mellomstor» kinesisk by hvor folketallet er omtrent dobbelt så stort som Norges samlede befolkning. Vi besøkte North China University of Water Resources and Electric Power (NCWU), og fikk en varm velkomst fra både studenter, ansatte og direktører. Som på Tsinghua, hadde vi fruktbare diskusjoner med både forskere og studenter. Og når en av de norske foredragsholderne i plenum fikk en kommentar fra en av studentene om hvor vakker hun var, var suksessen komplett.

Bildecollage fra turen. Foto.

Beijing West Railway Station, og ett av venterommene som var på størrelse med en vanlig norsk togstasjon. Foto: Kari Dalen.

Bildecollage fra turen. Foto.

En varm velkomst på NCWU. Rundt 100 studenter og vitenskapelig ansatte hørte på presentasjonene våre. Line Sundt-Hansen (nederst til venstre) oppdaterer tilhørerne om siste nytt om hvordan man kan forene laksens og kraftselskapenes interesser, Atle Harby (i midten nederst) om klassifisering av vannkraft og Kari Dalen (nederst til høyre) svarer på spørsmål. Foto: Kari Dalen.

Etter NCWU var vi så heldige å få til et besøk til Xiaolangdi kraftstasjon ved The Yellow River, og vi fikk til og med komme inn på kraftstasjonen.

Bildecollage fra turen. Foto.

1) Diskusjoner i Xiaolangdi kraftstasjon. Jiehong Kong hadde sitt første besøk i en kraftstasjon, og lærte nyttige tilnærminger til modelleringsarbeidet hun gjør ved SINTEF Energi. 2) Dyrking nedenfor Xiaolangdi-magasinet. 3) Etter besøket hadde teamet fra NCWR forberedt en hurtigomvisning rundt på det nye campuset, som ser veldig flott ut. 4) Teamet fra NCWR vinker farvel på den nye Zhengzhou-togstasjonen. Foto: Kari Dalen.

Etter Zhengzhou reiste vi lenger vest til Yichang for å besøke Gezhouba-magasinet og Three Gorges på Yangtze River. Vi ble guidet gjennom de spennende faktaene om verdens største kraftstasjon, og tilbrakte hele dagen med å studere og lære mer om de to installasjonene.

Bildecollage. Foto.

1) Teamet konsentrerer seg ved Gezhouba-magasinet. 2) Besøk hos selskapet Three Gorges. Vi tar en modell av prosjektet i øyensyn. Den er Kinas største modell, på størrelse med en lekeplass. Foto: Kari Dalen.

Dagen og turen ble avsluttet med å teste vannet i Yangtze. Prosjektleder Atle tok seg til og med en svømmetur, og fikk førstehånds erfaring med de hydrauliske kreftene i Yangtze. Med dette var en intensiv, lærerik og interessant workshop og felttur til Kina over, og vi ønsker å takke alle involverte partnere for en veldig suksessfull tur. Takk!

Yangtze-elva. Foto.

Øyeblikk ved Yangtze. Foto: Kari Dalen.

Tekst: Kari Dalen.

Print

Nyhetsarkiv

Archive