CEDREN nyheter

Kongelig vitenskapsmøte om energi

Published on: 9. February 2012

Norsk energipolitikk har et dilemma: Verden trenger mer energi samtidig som utslippene av klimagasser skal ned. Professor Ånund Killingtveit la frem CEDRENs forskning på balansekraft i møte med Kongen, Olje- og energiminister Ola Borten Moe, akademia og næringsliv.

 

Kongelig vitenskapsmøte om energi
Konsernsjef i Statkraft Christian Rynning-Tønnesen (t.v.) og CEDREN-nestleder Ånund Killingtveit. Foto: Atle Abelsen

 

Norsk energipolitikk i lys av den globale energisituasjonen var et tema som fikk toppene i energiselskaper, universiteter og myndigheter til å møtes i et symposium arrangert av Det Norske Videnskaps-Akademi, Norges Tekniske Vitenskapsakademi og Norges forskningsråd.

Til stede var også ærespreses i akademiet Kong Harald som i det fire timer lange kveldsmøtet fikk innblikk i norske energipolitikk, fra betydningen av miljøvennlig produksjon av olje og gass til forskning på hvordan norsk vannkraft kan balansere europeisk vindkraft.

CEDREN forsker på er hvordan Norge kan bidra til å dekke Europas behov for balansekraft når de store planlagte vindparkene tas i bruk. Når produksjonen av vindkraft svinger fra dag til dag, kan pumpekraft og balansekraft sikre at forbrukerne får strøm uansett om det blåser eller ikke. Balansekraften kan både komme fra vannkraft og fra gasskraftverk.

- Et veldig viktig forskningsområde er å se på naturgass og vannkraft i sammenheng. Det behøver ikke være enten pumpekraft eller naturgass, men en kombinasjon. For Norge som har begge deler, er dette veldig interessant, sier nestleder ved FME CEDREN professor Ånund Killingtveit.

- Norge kan bli et grønt batteri for Europa, ikke ved å eksportere energi, men ved å levere balansekraft. Kombinasjonen av vannkraft og naturgass er en optimal kombinasjon for å tilby balansetjenester til Europa, sier han.

 

Tekst: Claude R. Olsen

 

Les mer:

Print

Nyhetsarkiv

Archive