CEDREN nyheter

Speed-dating for å få fart på innovasjonene

Published on: 7. May 2013

På årsseminaret i CEDREN ble det mer action da tre utvalgte forskere fikk direkte innspill fra brukerne for å bringe forskningsresultatene nærmere implementering.

Speed-dating for å få fart på innovasjonene
Stort engasjement i speed-datingen. Foto: Claude R. Olsen

Tre bord med hver sin forsker og sin andel av seminardeltagerne erstattet foredragsoppsettet. Diskusjonspunkter og innspill ble flittig notert på gule lapper og store ark, og nye kontakter ble opprettet, før deltagerne flyttet seg til neste forsker.

 

Strategisk grep

Etter fire år som FME legger CEDREN nå mye større vekt på innovasjon basert på forskningen ved senteret. En egen gruppe i CEDREN - Komité for innovasjon og kommersialisering (KIK) - bidrar til å styrke dette arbeidet. Den består av Linda Jenssen i Agder Energi (leder), Morten Stickler i Statkraft, Svein Skogen i DN, Hege Brende i NINA og Audun Ruud i SINTEF Energi.

- Forskningsresultatene må ut av forskernes skuffer og hoder for å kunne tas i bruk av industri og forvaltning. Målet med speed-datingen er formidling av resultater, ddirekte respons fra brukerne og forsterking av nettverket, sier Hege Brende som ledet seansen.

Tre innovasjonsmuligheter

Tre forskere fikk fem minutter hver på å presentere sine resultater før seminardeltagerne samlet seg rundt bordene deres. Her ble brukerne utfordret på hvordan de vurderte resultatet, hvordan det kunne tas i bruk og hva slags videreutvikling de kunne se for seg. Brukerne svarte i tillegg på konkret spørsmål om prosjektet kunne være relevant for egen bedrift.

Peggy Zinke i SINTEF Energi jobber med elvekartlegging der man er avhengig av god data. Men datainnsamling kan være krevende. Ved bruk av drone og flyfoto kan man kartlegge elveleiet raskere og med mindre risiko enn andre metoder. For kraftprodusentene og forskerne betyr dette at viktig kartlegging kan gjøres mer effektivt med hensyn til tid og kostnader.



Peggy Zinke får innspill på elvekartlegging med flyfoto. Foto: Claude R. Olsen


Frank Hanssen i NINA la frem prosjektet OPTIPOL Least Cost Path. Verktøyet integrerer naturmiljø, økonomi, teknologi og samfunn for å finne den optimale traseen for kraftlinjer i en prosess der brukerne er trukket med i dialog hele veien. Dermed kan nettutbyggerne redusere konfliktnivået rundt utbygging av kraftlinjer og sikre beslutningsprosessen i planfasen.



Frank Hanssen diskuterer LCP med brukerne. Foto: Claude R. Olsen

Hans-Petter Fjeldstad i SINTEF Energi ser på hvordan titusener av laksesmolt kan komme seg trygt forbi kraftverket uten å havne i turbinen. Forskerne har laget en modell av Mandalsvassdraget og funnet hva slags vannføring som er optimal for smoltutvandring. Dette vil bidra til at produsentene kan optimalisere vannføring, unngå tap og opprettholde god smoltproduksjon. 

 


Interessen var stor for smoltutvandringen til Hans-Petter Fjeldstad. Foto: Claude R. Olsen

Tas videre

- Det var veldig stor interesse, og mange rundt bordet. Tilbakemeldingen er at dette var en god ide, sier Linda Jenssen som ledet Fjeldstads bord.

- KIK skal nå lage en syntese av speed dating-prosessen, og vi sender ut et notat til de som har deltatt og andre interessenter, sier Hege Brende.

 


 

Print

Nyhetsarkiv

Archive